Förr i tiden åkte påskkärringarna till Blåkulla.
Saxen från Wikipedia
Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare.[. Påskkärringar rapporteras mest från Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland och det var främst under påskaftonskvällen som de begav sig ut för att tigga.
Nu för tiden är det i Sverige vanligt att både pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar vid påsk. En påskkärring är traditionellt klädd i klänning, förkläde och huckle. Pojkar kan alternativt klä ut sig till påskgubbar, med tidstypiska herrkläder, hatt och mustasch. Det finns även barn som i stället väljer att klä ut sig till katt eller hund. Tillsammans går barnen runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på, önskar glad påsk och överlämnar små tecknade påskbrev som de själva ritat. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. Gåvorna samlas i exempelvis en korg eller kaffepanna och efter rundturen fördelas gåvorna rättvist mellan barnen. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i övriga landet snarare är skärtorsdag
Svenska kyrkan i Sverige beskriver skärtorsdagen som följer: Temat på skärtorsdagens gudstjänst är "Det nya förbundet". Den liturgiska färgen är vit och det betyder att textilierna på prediksstol, altare och prästens kläder är vita.[1][2] Altaret dekoreras med vita och röda blommor och sex ljus.Denna dag firar kristendomen att Jesus instiftade nattvarden då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden, se fottvagning. Skära betydde förr rena
Vissa exegeter menar att han då förklarade symboliken hos ett av bröden och en av bägarna (de som judarna menade tillhörde den stundande Elia), som sin kropp respektive sitt blod.
Denna ordning är också enligt Svenska kyrkan. När kyrkklockorna ringt in till skärtorsdagens mässa, är de sedan tysta fram till gudstjänsten under påsknatten/påskdagen. Under skärtorsdagens mässa sjunges Lovsången Gloria den enda gången under Fastan. Som regel kläs altaret av på kvällen efter avslutad mässa, vilket innebär att alla ljus, blommor, vaser och dukar bärs bort. Detta symboliserar att även Jesus Kristus var bar och utblottad denna natt.Den gudstjänstfirande församlingen kan be Psaltaren 22, "De delade mina kläder mellan sig".
Och att de firar med nattvaden är en läskig tanke.,Att äta Jesus kropp(oblaterna) och dricka hans blod(vin).Ursäkta mina vänner,detta är kannibalism!Enligt min tro.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar